Dekoration: Tandläkarstol med verktyg på en bricka framför stolen

Tandsten är beläggningar på tanden som bildas från plack. Vi rekommenderar inte att du försöker ta bort tandsten själv då det kan leda till skador på såväl tandkött som emalj. Boka därför alltid en tid hos en legitimerad tandläkare som Åpraktiken för att få bukt med dina besvär. Låt det inte gå för lång tid – boka ett besök hos oss redan idag för tandstensborttagning eller läs mer om tandsten nedan.

Tandsten – vanliga frågor och svar

Vad är tandsten och hur bildas det?

Tandsten bildas från en bakteriebeläggning som heter plack. När plack får sitta kvar för länge på dina tänder kan de tillsammans med salter i salivet bilda det som vi kallar för tandsten.

Varför får man tandsten?

Om du inte rengör dina tänder regelbundet och håller plack borta med tandtråd är chansen stor att det bildas tandsten.

Vad kostar det att ta bort tandsten?

Kostnaden för att ta bort tandsten kan variera beroende på hur mycket tandsten du har, men har du endast lite tandsten så ingår tandstensborttagning i den vanliga rutinundersökningen.

Hur tar man bort tandsten?

Tandsten tas vanligtvis bort av en tandhygienist eller tandläkare genom en process som kallas skrapning. Det innebär i korta drag att vi använder speciella verktyg för att försiktigt skrapa bort tandsten från tändernas ytor.

Kan man ta bort tandsten själv?

Det rekommenderas inte att försöka ta bort tandsten själv hemma. Om du mot förmodan försöker att ta bort den själv kan det leda till skador på tandens emalj och tandkött. Det är bäst att söka professionell tandvård för att säker och effektiv tandstensborttagning.

Kontakta Åpraktiken – din tandläkare i Uppsala

Ta bort tandsten hos tandläkare i Uppsala hos oss på Åpraktiken. Fyll i formuläret till höger eller ring oss på telefonnummer 018 -12 43 12 för att boka en tid redan idag.

Boka Tid!

Fel: Kontaktformulär hittades inte.

018-124312