Dekoration: Tandläkarstol med verktyg på en bricka framför stolen

Upplever du symtom som dålig andedräkt, att det blöder när du borstar tänderna eller svullet och irriterat tandkött? Då kan det vara tecken på gingivit eller med ett enklare ord tandköttsinflammation. 

Gingivit(tandköttsinflammation) som inte behandlas kan på lång sikt leda till mer tandsten och bakterier under tandköttet som eventuellt kan övergår till Parodontit (tandlossning). Men det är viktigt att veta att man kan ha tandlossning utan några symptom alls. Därför är det viktigt att komma på regelbundna kontroller hos en tandläkare för att upptäcka sjukdomen Parodontit. Vi på Åpraktiken kan hjälpa dig med regelbundna kontroller och rengöring av tänderna som i sin tur kan hjälpa dig att förhindra tandköttsinflammation. Boka ditt besök hos oss idag eller läs mer om tandlossning nedan.

Tandlossning – vanliga frågor och svar

Hur känns tandlossning?

Tandlossning, eller parodontit, kan vara smärtfri i de tidiga stadierna. Många märker inte några symptom förrän det har gått en längre tid. Om man får symptomen kan den visa sig i form av svullet och inflammerat tandkött, blödning vid tandborstning eller tandtrådning och i vissa fall dålig andedräkt. I de mest allvarliga fallen kan du till och med tappa tänder.

Vad är tandlossning?

Tandlossning är en inflammation som finns i tandköttsfickorna och i käkbenet som påverkar såväl tandköttet och benet runt tänderna som håller de på plats. Om det inte behandlas kan tandlossning leda till tandförlust.

Varför får man tandlossning?

Tandlossning orsakas huvudsakligen av plack, en bakteriebeläggning på tänderna i kombination av tandsten. Om plack och tandsten inte avlägsnas genom regelbunden tandhygien och professionell tandvård kan det leda till inflammation i tandköttet vilket i sin tur kan leda till tandlossning.

Vad beror tandlossning på?

Huvudorsaken till tandlossning är otillräcklig tandhygien vilket leder till uppbyggnad av plack och tandsten. Faktorer som rökning, genetik, diabetes och vissa medicinska tillstånd kan även öka risken för att utveckla tandlossning.

Hur stoppar man tandlossning?

Du kan förebygga tandlossning genom att bibehålla god tandhygien genom regelbunden tandborstning och tandtråd för att avlägsna plack. Regelbundna tandläkarbesök för professionell rengöring och kontroller är också väldigt viktigt. Vid mer avancerade stadier kan tandläkaren rekommendera behandlingar för att avlägsna plack och tandsten och främja läkning av tandköttet.

Boka tid hos tandläkare i Uppsala

Om du misstänker att du kan lida av tandlossning är det viktigt att du kontaktar en tandläkare på en gång. Fyll i formuläret till höger för att boka en undersökning av dina tänder hos oss redan idag eller ring oss på 018 -12 43 12 för att få hjälp i tid.  

Boka tid hos tandläkare!

Fel: Kontaktformulär hittades inte.

018-124312