Dekoration: Tandläkarstol med verktyg på en bricka framför stolen
Vad är tandvårdsrädsla? Svaret på det och hur det yttrar sig varierar såklart från person till person, men det vanliga är en känsla av obehag och ångest inför tandläkarbesök. Det kan vara allt ifrån oro för att något ska gå fel eller att det ska göra ont. Att känna skräck inför ett besök hos tandläkare är inte så ovanligt, och tandläkarskräck finns även bland vuxna.

Extrem tandvårdsrädsla kan dessutom ha konsekvenser som att man undviker att gå till sin tandvårdsmottagning vilket leder till negativa effekter för munhälsan över lag. Åpraktiken i centrala Uppsala har erfarna och hjälpsamma tandläkare som gör allt för att din upplevelse av tandvårdsbehandling ska vara så positiv som möjligt.

Tandvårdsrädsla orsaker

Att man blir tandvårdsrädd härstammar ofta från erfarenheter, kanske vid tidigare tandvårdsbesök och negativa upplevelser inom tandvården. Rädsla är något som människan lär sig, så föregående händelser i samband med tandvård har stor inverkan på kommande beteenden och känslor.

En traumatisk upplevelse hos en tandläkarmottagning behöver däremot inte vara enda orsaken till att man undviker att ta sig dit, utan en känsla av att inte vara i kontroll under behandlingen, att man inte har förtroende för tandläkaren, eller ett ovänligt bemötande kan även vara grunden till problemet.

Övervinn din tandläkarskräck

Att gå på ett tandläkarbesök är ibland oundvikligt för att inte få problem som blir permanenta eller förvärras. Här kommer därför några tips på hur du minskar din tandläkarskräck:

 

  1. Var ärlig och prata med din tandläkare så de vet om att du är rädd och kan vara extra noga med att guida och lugna dig under behandlingen. Det är då större chans att du får en positiv upplevelse och inte behöver vara lika orolig nästa gång.
  2. Ta med en familjemedlem eller kompis som kan stötta när du känner dig stressad.
  3. Gå till en tandläkare som har erfarenhet av tandvårdsfobi och vet hur de ska hantera situationen.

Tandvårdsrädsla Uppsala – vänliga & erfarna tandläkare hos Åpraktiken

Åpraktiken i Uppsala har tillmötesgående och erfarna tandläkare som gör allt för att din tandbehandling ska vara så behaglig och gå så smidigt som möjligt. Våra specialister arbetar varsamt under ingreppet för att ge dig en positiv upplevelse vid din tandläkarbehandling.

Vänliga tandläkare och tandsköterskor ser till så du får bästa möjliga hjälp med behandlingar av högsta kvalitet. För dig med stor tandvårdsfobi erbjder vi även lugnande inför besöket för att du ska känna dig så trygg som möjligt. Boka tandläkartid och kontakta oss här och låt oss hjälpa dig hålla en bra munhälsa!

BOKA  TANDLÄKARTID

Välkommen att boka tid hos oss!

För akut tandläkartid, ring 018-12 43 12eller för att boka tandläkartid
ring telefonnummer 018 -12 43 12
eller skicka via formuläret till höger.

Boka Tid!

    Läs mer i vår Integritetspolicy »

    018-124312